Polfogadás

Népszavazási hullám folytatódik?

A Momentum Mozgalom feltűnése az olimpiaellenes népszavazás kapcsán felkavarta a politikai állóvizet. Egyrészt a mozgalomból egy új párt jött létre, amely önálló politikai szereplőként jelenet meg, másrészt a népszavazási kedv is erősödött az ellenzéki oldalon. Az elkövetkező hetekben az egyik legizgalmasabb belpolitikai kérdés az lesz, hogy sikeról-e az ellenzéknek régi-új ügyeket felemelni, és a közbeszéd témájává tenni.

Az LMP (is) régóta követeli, hogy a Paks2 beruházás kapcsán legyen érdemi párbeszéd, és ennek keretében kérdezzék meg a választókat arról, hogy szeretnék-e az ismert feltételekkel a beruházást megvalósíttatni. Ennek érdekében öt kérdést nyújtottak a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyekben az orosz megállapodás felmondását, az atomerőművek leállítását 2035-től kezdeményezik  A Polfogadás játékosainak mindössze 7%-a gondolja azt, hogy zöld utat kap a kezdeményezés a Nemzeti Választási Bizottságtól.

A Momentum Mozgalom a sikeres „olimpiai népszavazási akció” után az ügynökakták kérdését vette elő, mint fő témát. Ugyan még nem jelentették be, hogy ennek kapcsán milyen akciókat szeretnének indítani, de felvetődött a népszavazási lehetősége is. A Polfogadás játékosainak 18%-a gondolja azt, hogy március végéig referendumot kezdeményeznek ebben az ügyben. A többség ugyanakkor úgy látja, hogy nem ebbe az irányba indul el a szervezet.

Az elkövetkező egy hét legfőbb belpolitikai eseménye a köztársasági elnök-választás lesz. Nem várható meglepetés, hiszen a kormánytöbbség simán képes saját jelöltjét, Áder Jánost, elfogadtatni. Kérdés igazából az, hogy mennyire próbál jelölti beszédében Áder egy pártok felett álló politikus képét felvenni, és ennek során akár a jelenlegi kormányra, kormányzásra kritikus megjegyzést tenni. A fogadók 19%-a gondolja azt, hogy lesz ilyen része a beszédének, míg az abszolút többség (81%) nem vár „kiszólást” a Fidesz irányába.