Polfogadás

Időközi választások előtt: ellenzéki győzelemre számítanak a fogadók

Áprilisban két időközi önkormányzati választás is lesz Budapesten. Két eltérő kerület, eltérő párthelyzet. A zuglói választás tétje, hogy marad-e a jelenlegi polgármester mögötti többség, míg Józsefvárosban inkább egy ellenzéki erőpróba lesz, kisebb téttel.

Az április 23-ai időközi választáson Zuglóban a korábban eltűnt képviselő helyett kell újat választani. Az már látszik, hogy az országos politikai helyzet, és az elmúlt kb. három év helyi politizálása megtépte a magukat demokratikus ellenzéki pártoknak nevező erők együttműködését. Ennek köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben az Együtt egy helyi civil szervezet jelöltjét támogatja, míg az MSZP, DK és a PM egy másik jelöltet állított.

A helyi megosztottság ellenére a Polfogadás játék fogadói biztosra veszik az MSZP-DK-PM jelölt győzelmét, mivel 71%-uk erre a kimenetelre fogadott. A „második” helyezett 17%-kal a Fidesz, míg az LMP, és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is 5-5%-ot kapott a fogadóktól. Azaz ilyen arányban várják őket első helyre befutónak.

A józsefvárosi időközi önkormányzati választás több okból is sajátságos helyzetet teremtett. Egyrészt az MSZP nem indít jelöltet, hanem egy országosan ismert, de függetlenként induló rapper mögé álltak be. Dopeman indulása nem meglepetés, hiszen többször is kritikusan szólalt meg a kormánnyal szemben.

De nem ő lett az egyetlen ellenzéki jelölt. Egyrészt a Jobbik is indított jelöltet, valamint az Együtt is, és függetlenként, de külső párttámogatással indult az Bolba Márta, aki például menekültügyben élesen támadta Kocsis Máté polgármestert.

A Polfogadás fogadóinak 43%-a úgy véli, hogy meglepetés lesz, és Dopeman győz a választásokon, míg 30%-uk hisz csak a Fidesz győzelmében. Ez azért is meglepő, mert 2014-ben ugyanebben a körzetben 53%-ot kapott a kormánypárt jelöltje, miközben az MSZP-DK-MLP színeiben induló csak 22%-ot.

Még egy választás, pontosabban népszavazás keltett izgalmat a Polfogadás játékosai körében. Ez pedig a Törökországban tartandó népszavazás április 16-án, amelynek tétje, hogy Erdogan elnök képes e alkotmány módosításával bevezetni az elnöki rendszert. Ez az Európai Unió számára azzal a téttel jár, hogy az utóbbi időszakban elmérgesedett török-eu viszony hova jut. Esetleg egy Erdogan-győzelem hatására tovább mennek az elszigetelődés felé, és akár a menekültegyezmény is felmondásra kerül, vagy éppen ez lesz az út a helyzet normalizálása felé.

A Polfogadás játékosainak 75%-a arra számít, hogy többség kiáll Erdogan tervei mellett. A közvélemény-kutatások alapján ez azért nem látszik ennyire biztosnak. Mint ahogy az sem, hogy ezt követően milyen utat jár be az Európai Unió és Törökország.