Polfogadás

Heineken, vörös csillag és kiskereskedelem

A Heineken-védjegy bejelentési pere első körben az Igazi Csiki Sörnek okozott kárt, majd a politikai szereplők által már kezd tragikus bohózattá változni. A magyar kormány a korábban stratégiai partnerévé tett holland sörgyártót azzal akarja tárgyalóasztalhoz ültetni, hogy tiltott önkényuralmi jelkép szerepeltetése miatt el lehetetlenítené a jelenlegi címkével a sör árusítását. Láthatólag a törvényjavaslat a kormánypártokat is megosztja, és egyelőre nem tudjuk, hogy képes lesz-e a két „ötletgazda” Lázár János és Semjén Zsolt elegendő igen szavazatot összeszedni.

A Polfogadás játékosainak 40%-a fogadott arra, hogy április 14-ig megszületik a törvény, míg a többség elhúzódó harcra számít. Ennek kapcsán ismét nehéz helyzetbe kerülhet a Jobbik. Első között szólaltak fel az Igazi Csiki Sör támogatása mellett, de kérdéses, hogy szavazataikkal támogatni akarják-e a fideszes képviselők kezdeményezését. A fogadók többsége, 53%-uk úgy látja, hogy beleáll az ügybe a párt.

A kiskereskedelmet borzoló másik kérdés kiindulópontja az volt, hogy a szlovák hatóságok vizsgálata szerint a nyugat-európai boltokban jobb minőségű élelmiszereket árulnak, mint a kelet-közép-európai üzletekben. És itt nem a gyártók közötti különbségre kell gondolni, hanem feltételezések szerint azonos gyártó, azonos termékből kétfélét állít elő, és ad el. A probléma hamar megjelent a magyar politikában, és egy több évvel ezelőtti ellenőrzési jelentést kezdett el lobogtatni a kormánypárti sajtó.

A kormány vezetői is cselekvési kényszert éreztek, ennek köszönhetően került elő az a többéves javaslat, hogy a kiskereskedelmi üzletekre (főleg láncokra) extra sarcokat kell kivetni. A parkolók után fizetendő adó, a minimálisan foglalkoztatandó létszám meghatározása, a vasárnapi pótlék külön-külön is érzékenyen érinthetik a cégeket.

A törvény azonban láthatólag várat magára. A Polfogadás játékosainak 63%-a gondolja azt, hogy a következő két hétben (április 4-ig) ténylegesen benyújtja a törvényhozás elé javaslatát a kormány. Azaz még minidig sokan vannak, akik időhúzást várnak a kabinettől, vagy akár blöffnek, és ismét elsikkadó kezdeményezésnek tartják az ügyet.