Polfogadás

Fogadók szerint nem engedi el a konfliktusokat a Fidesz

Az elmúlt hetekben két konkrét törvény(javaslat) kapcsán előtört a választók egy részéből az általános elégedetlenség. Ugyanakkor nem látszik, hogy a Fidesz, akár a lex-CEU, vagy a civil „átláthatósági” törvény kapcsán korrigálni szeretne eddigi politikáján.

A lex-CEU esetében érezhetően befagytak a frontvonalak, és a kormányzat jelen pillanatban minden változtatást, megegyezés irányába mutató lépést, vereségként élne meg. Ez főleg saját táboruk előtt tűnik (még) vállalhatatlannak, így kicsi az esély, hogy gyors megegyezés születne az intézmény jövőjét illetően.

A fogadók sem számítanak változásra. Mindössze 9%-uk szerint lesz április végéig valamilyen módosítás a már elfogadott, és kihirdetett törvényben. (Ez a hátralévő rövid idő miatt szinte valószínűtlen is, mivel a jövő héten elvileg nem is lesz szavazás az Országgyűlésben egyetlen javaslatról sem.)

A fogadók 22%-a arra tippelt, hogy várható még az elkövetkező hétben egy új javaslat, de ezt csak tárgyalási ajánlatként tartja fent a kormány, és nem lesz róla szavazás. Az abszolút többség (69%) pedig azt várja, hogy egyelőre nincsen hátrálás, és kitart a kormány.

A civil „átláthatósági” törvényt még most tárgyalja a parlament. Ez ügyben már az sem egyértelmű, hogy lesz-e belőle bármi is. Két irányból kapott „belső” kritikát a javaslat. Egyrészt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a “külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonlóan a “gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre”, illetve “a kormányzat által támogatott szervezetekre” vagy “politikai párt által támogatott szervezetekre” vonatkozó információknak is nyilvánosnak kellene lenniük. Ez nyilván politikai okokból nem felvállalható a Fidesznek (lásd CÖF-probléma).

A másik meglepő mellékszál, de a civilek számára okot adhat bizakodásra: Lázár János az április 20-ai Kormányinfón reális kockázatnak nevezte, ha a magyar parlament a „külföldről támogatott” civilekre hoz egy törvényt, ennek a mintájára a román törvényhozás is hozhat egy ilyen törvényt, amelynek a fókuszában a magyar kormány által támogatott romániai magyar civil szervezetek lehetnek. Ez a probléma állítása szerint szerepel a Fidesz-frakció „horizontján”.

Mindezek ellenére a Polfogadás játékosainak jelentős része (87%) úgy gondolja, hogy május 5-ig átnyomja a parlamenten a törvényt a Fidesz.

A hétvége két fontos időközi választást is hoz Budapesten. Az elmúlt hetek eseményei nyilvánvalóan hatással vannak erre. A fogadók 37%-a azt gondolja, hogy Józsefvárosban meglepetésre a függetlenként, de az MSZP támogatásával induló rapper, Dopeman nyer. Ez két héttel ezelőtti várakozásokhoz képest már 6 százalékponttal kisebb, és nagyon szoros a verseny a Fidesz jelöltjével, akire a fogadók 36%-a voksolt (két hete még csak 30%).

A zuglói időközi választás esetében 74%-a gondolja a fogadóknak, hogy az MSZP-DK-PM jelöltje fog győzni (két hete ez 71% volt).