Polfogadás

Fogadók szerint nem enged a Lex-CEU-ból a kormány

Az utcai tüntetések elmaradtak, a kormány túl van az Európai Parlamentben lezajlott vitán, és továbbra sem látszik megoldás a CEU jövőbeli működésének ügyében. Az internetadó óta ez az ügy volt, amely a legtöbb embert megmozgatta, sőt talán ez volt az a kérdés, amely politikailag leginkább a kormánypárti szellemi holdudvart is megosztotta. Úgy tűnt, hogy a nemzetközi és a belső nyomás hatására az Orbán-kormánynak hátraarcot kell csinálnia. Az idő múlás mintha azt mutatná, hogy rövidtávon nincsen mégsem lépéskényszerben a kabinet.

Ezt támasztja alá az is, hogy a Polfogadás fogadói nem hisznek abban, és 80%-uk arra fogadott, hogy lesz megállapodás május 20-ig a kormány és a CEU vezetése között. Azaz nem kerül nyugvópontra a vita. Ezt erősíti az is, hogy a fogadók kétharmada szerint májusban még törvényjavaslat-módosítást sem terjeszt be a kormány a parlament elé, amely korrigálná a lex-CEU-t.

Ezzel együtt 64% azt várja, hogy május közepéig még lesz demonstráció az intézmény mellett. Ez azonban láthatólag a várakozásokkal szemben nem fog megtörténni, Azaz bár érezhetően van egy felfokozott hangulat, ez már utcai megmozdulásban nem jelentkezik.

A CEU elleni támadással, a nemzeti konzultációval szorosan összefüggő kérdés, hogy mi lesz a Fidesz Európai Néppártban betöltött helyével. Felmerült, hogy esetleg kizárhatják a pártot, míg ennek lehetősége érezhetően megijesztette a magyar miniszterelnököt is. A békülékeny hangnem az Európai Parlamentben, a párbeszéd fontosságának hangsúlyozása mind az irányba tett lépések voltak, hogy még a kizárással kapcsolatos fenyegetés is lekerüljön a napirendről.

A Polfogadás fogadóit mindenképpen meggyőzték ezek a lépések, hiszen 93%-uk gondolja azt, hogy nem veszi elő ezt a szankciós eszközt az Európai Néppárt. Ez jelenleg reális forgatókönyvnek is tűnik, hiszen a párbeszéd lehetősége az EPP és a Fidesz között csak addig van meg, amíg a tagjai között tudhatják a pártot. Erre több néppárti vezető is tett már utalást.